Medzi tradičné jedlá, ktoré sa pripravovali v obci Šuja patrili okrem špecialít zo žiab aj mliečny obarec slaný, mliečny obarec sladký, mastný červený obarec, úhrabky, fazuľová polievka, sudová kapusta, zemiaky, podlesníky, zasmažená polievka, dotriepaná kaša, kapustové halušky, fánky, atď. Uvedieme niektoré recepty:
- Mliečny obarec: do vareného mlieka, ktoré bolo osolené alebo osladené sa dali zavariť melence.
- Mastný červený obarec: vo vode sa uvarili nadrobno pokrájané zemiaky, pridali sa melence urobené z múky a vody, ktoré sa zavarili. Do toho sa pridala rozškvarená slanina spolu s cesnakom, s trochou soli a červenou paprikou.
- Úhrabky: vo vode sa uvarili zemiaky, ktoré sa podlávili, pridala sa surová sudová kapusta. Všetko toto sa pomiešalo a polialo rozškvarenou slaninou.
- Dotriepaná kaša: rozvarili sa zemiaky, ktoré sa zahustili múkou a táto kaša sa za stáleho miešania nechala vyfučať a poliala sa roztopeným maslom alebo rozškvarenou slaninou.
- Fánky: cesto na fánky sa pripravilo z múky, žĺtka, smotany, trochu sa osolilo a pridala sa kvapka octu. Cesto po vykysnutí sa rozgúľalo a povykrajovalo. Fánky sa piekli na bravčovej masti.